HEDEF YÜKSEK LİSANS
- Lara Psikolojik Danışmanlık
- 31 Oca 2021
- 3 dakikada okunur

Merhabalar, nasılsınız?
Bizler iyiyiz. Size yüksek lisansla ilgili bilgi sunmaya geldik :)
Yüksek Lisans (Master) Nedir?
Yüksek lisans, bir lisans öğretimine dayalı eğitim- öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır. Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Yüksek lisans, lisans eğitimi bittikten sonra devam edilen eğitime verilen isimdir. Yüksek lisans hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde yapılabilir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans olarak ikiye ayrılır.
Yüksek Lisans Programına Nasıl Giriş Yapılır?
Yüksek lisans programına başvurabilmek için öncelikle bir lisans programını bitirmiş olmanız ve diplomaya sahip olmanız gerekir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğunuz programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmanız gerekir. ALES her yıl 3 kez yapılmaktadır. Ancak pandemi nedeniyle 2020 yılında 3 kez yapılamamıştır. Tezli yüksek lisans yapmak için ALES ön koşuldur. ALES sınavının geçerlilik süresi sınav sonucu açıklandıktan sonra 5 yıl devam eder. Tezsiz yüksek lisans içinse ALES şartı aranmadan ortalamanızla başvuru yapabilirsiniz.
ALES sınav puanının yanında lisans not ortalaması ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir. Bazı üniversiteler internet sitelerinde başvuru formu yayınlarlar ve doldurulmasını talep ederler.
Başvuracağınız üniversite sadece ALES puanıyla öğrenci kabulü de yapabilir. Ancak Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Konservatuvarlara girişte ALES puanı aranmaz. Gördüğünüz gibi gerekli belgeler üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yüksek lisans eğitimi almak istediğiniz üniversitenin başvuru koşullarını takip etmeniz gerekir.
TEZLİ - TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ARASINDAKİ FARKLAR
Yüksek Öğretim Kurumu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 6. Maddesinde tezli yüksek lisans şu şekilde tanımlanmıştır:
“ Tezli yüksek lisans programı öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar. Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.”
Yine aynı yönetmeliğin 11.maddesinde tezsiz yüksek lisans şu şekilde tanımlanmıştır:
“ Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir. (2) Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 90 AKTS’ den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. (3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. (4) Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir. (5) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.”
En temel fark tezli yüksek lisansta bireyin programı bitirebilmek için tez hazırlama ve sunma gerekliliğinin olmasıdır. Tezli yüksek lisans 4 yarıyıl olmak üzere 2 yıl sürer. Belirtilen sürenin 1. yılı ders görmekle, 2. yılı ise tez hazırlamakla devam eder. Bu dönemlerde başarısız olan öğrencilere 2 yarıyıl daha hak tanınır. Ancak toplamda 6 yarıyılda gerekli başarıyı gösteremeyen öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir. Yüksek lisansta eğitim dili üniversiteye/bölüme göre Türkçe ya da İngilizce olabilmektedir.
Nasıl Başvurulur?
Yüksek lisans eğitimi için üniversiteler her yıl güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 kez yüksek lisans ilanında bulunur. Başvuru şartları bu ilanlarda yer alır. Gerekli koşulları sağlayan adaylar üniversitelere bireysel ya da internet üzerinden başvuru yapabilir.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü
Yüksek Lisans Alanları Nelerdir?
Eğitim Psikolojisi
Sosyal Psikoloji
Endüstri ve Örgütsel Psikoloji
Spor Psikolojisi
Klinik Psikoloji
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Gelişim Psikolojisi
Özel Eğitim
Aile Danışmanlığı
Bunların yanı sırı Ölçe ve Değerlendirme, Sınıf Öğretmenliği gibi diğer alanların yüksek lisans programlarını da takip etmenizi öneririz. Sağlıkla kalın :)
Comments