top of page

Psikolojik Danışma Süreci

  • Yazarın fotoğrafı: Lara Psikolojik Danışmanlık
    Lara Psikolojik Danışmanlık
  • 4 Şub 2021
  • 2 dakikada okunur

Merhabalar, nasılsınız? Bugün sizlere bireyle psikolojik danışmayı tanıtmaya geldik. Hadi başlayalım!

Toplumumuzda çoğu kişi, bireyle psikolojik danışmaya giden insanların sadece hastalar olduğunu ya da halk dilindeki söylemle deliler olduğunu düşünür. Size bir sır verelim mi? Psikolojik danışmaya giden bireyler hasta değildir. Dolayısıyla deli hiç değildir. Peki kimdir diyorsunuz duyabiliyorum. Danışandır sevgili okurlarımız. Gördüğünüz gibi aslında her birey psikolojik danışma hizmetinden yararlanabilir. Sizde bu süreci merak ediyorsanız gelin birlikte bakalım. Neymiş bu psikolojik danışma?

Psikolojik danışma: Bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarına, problemlerini fark etmelerine, farklı pencerelerden bakabilmelerine ve çözüm yolları üretebilmelerine, potansiyellerini fark etmelerine ve kendilerini gerçekleştirmelerine, davranışlarını, duygularını, düşüncelerini daha iyi anlamalarına, kişisel, mesleki, sosyal vb. alanlarda gelişmelerine, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı ilişkiler geliştirmesine, sağlıklı ve gerçekçi kararlar almasına destek sağlayan psikolojik danışman ve danışan arasında gerçekleşen bir süreçtir. Gördüğünüz gibi sadece buraya yazdıklarımız bile aslında her bireyin hayatında zaman zaman ihtiyaç duyabileceği destek hizmetine işaret ediyor. Siz problemleriniz için neler yapıyorsunuz?

Psikolojik Danışmada Süreç

Psikolojik danışma hizmeti genellikle haftada bir kez ve yaklaşık 50 dakika olmak üzere 8-12 hafta sürmektedir. Ancak süreç içerisinde danışanda görülen ilerlemeye bağlı olarak seanslar 15 günde bir olarak da düzenlenebilir. Yine danışandaki ilerlemeye bağlı olarak 8-12 hafta uzatılabilir ya da kısaltılabilir.

Psikolojik danışma yardımı alabilmek için öncelikle gönüllü olarak bir psikolojik danışmana başvurmanız gerekir. Daha sonra psikolojik danışman sizinle bir ön görüşme yapar.

Ön görüşmede danışan ve danışman tanışır. Amacı danışana sunulacak en uygun hizmetin kararlaştırılmasıdır. Danışanlar ön görüşmede danışamaya gelme amaçlarından bahseder. Ön görüşme tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir. Ancak sürece başlamanın temelini oluşturur. Danışanlar, danışman tarafından verilen kişisel bilgi ya da ön görüşme formunu doldurur. Form doldurma işlemi yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Hemen ardından psikolojik danışman sizinle görüşecektir. Bu görüşmede size psikolojik danışma ile ilgili bilgi verecek ve sizden geliş amacınız (yardım almak istediğiniz konu) hakkında bilgi alacaktır. Sizde psikolojik danışmana yardım almak istediğiniz konuyla ya da psikolojik danışma süreciyle ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Bu görüşme ise yaklaşık 30 dakika sürecektir. Daha sonra uygun gün ve saate ilk seans için randevu verilir ve psikolojik danışma süreci başlar. Psikolojik danışma süreci yardım almak istediğiniz konuya göre bu şekilde belirli aralıklarla ilerleyecektir.

Sizlere süreç hakkında bilgi verdikten sonra psikolojik danışmanın önemli ilkelerinden de bahsetmek istiyorum.

1. Psikolojik danışmada gönüllük esastır. Psikolojik danışma sürecinde yardım almaya istekli olmanız probleminiz ve çözüm yollarını görebilmenize yardımcı olacaktır.

2. Gizlilik: Psikolojik danışmada paylaştığınız bilgiler gizli tutulur. 18 yaş üstündeyseniz size ya da bir başkasına zarar gelmesi durumunda bilginiz dahilinde yardımcı olacak bir başka kişiye başvurabilirsiniz. 18 yaş altında olan danışanlar için de süreç onların ve etraflarındaki kişilerin sağlığını, güvenliğini sağlayacak şekilde yürütülür.

3. Psikolojik danışma profesyonel bir hizmettir. Bu hizmeti sunacak kişinin gerekli eğitimi almış ve gerekli yeterliliğe sahip olması gerekir.

4. Psikolojik danışmada koşulsuz kabul, saygı ve güven esastır. Her birey kültürü, dini, dili cinsiyeti, sosyal sınıfı, psikolojik ve fiziksel özellikleri, tercihleri, kararları, arzuları, düşünceleri vb. bakımından tüm özellikleriyle biriciktir. Saygı ve kabul tüm bu özellikleri kapsamaktadır. Psikolojik danışman sizi yargılamadan, yadırgamadan uygun şekilde dinler.

5. Danışman tüm özellikleriyle danışana saygılı, kabul edici ve güvenli yaklaşır. Danışanın problemine, isteklerine, düşüncelerine, duygularına ve davranışlarına karşı duyarlıdır. Dikkatle dinler ve en uygun geri dönüşleri vermeye çalışır.

Bugün anlatacaklarımızın sonuna geldik. Sorularınız ve merak ettikleriniz için bize ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda buluşana kadar hoşça kalın :)

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page