Nedir Bu Psikoloji?
- Lara Psikolojik Danışmanlık
- 22 Oca 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 1 Şub 2021
Merhaba! İlk yazımızın konusu Psikoloji olsun istedik. Peki nedir bu psikoloji?
Psikoloji zihinsel süreçlerin ve davranışların bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Davranış deyince aklımıza gelecek olanlar yemek yemek, konuşmak gibi gözlemlenebilir durumlardır. Zihinsel süreçler ise düşünmek, hayal kurmak, incelemek gibi çoğu zaman gözle görülemeyen etkilerinin davranışa yansıdığı kısımdır.
Bir yandan algı, dikkat, duygu, motivasyon, zekâ, kişilik gibi içsel süreçler; bir yandan kişiler arası ilişki süreçleri (örneğin aşk, evlilikte uyum ve çatışma, anne ve çocuk arasında bağlanma gibi), grup-içi (örneğin gruba uyma ve itaat etme) ve gruplar arası ilişki süreçleri (örneğin gruplar arası önyargı ve ayrımcılık, kolektif eylem vb.) psikoloji biliminin çalıştığı konulardır. Psikoloji bilimi dâhilinde hem insanların, hem hayvanların davranışları çalışılabilir. Tüm bu özellikleriyle psikoloji, hem fen ve tıp bilimleri ile hem de sosyal bilimlerle yakından ilişkilidir.
Psikolojinin ne olduğunu tanımladıktan sonra psikolojinin hedeflerinden de kısaca bahsetmek istiyoruz:
Davranışı Tanımlamak: Organizma çeşitli davranış kalıpları oluşturur ve gösterir. Psikoloji organizmanın gösterdiği çeşitli davranış şekillerini tanımlar.
Davranışı Açıklamak: Davranışı tanımladık. İkinci aşamamız davranışın ortaya çıkmasına yol açan etkenleri bulmak ve bunu açıklamaktır.
Önceden Kestirmek: Önceden kestirmek deyince aklınıza kestirip atmak deyimi gelmesin sakın :) Psikolojide önceden kestirmek organizmanın belirli şartlar altında ne şekilde davranacağını kestirmektir. Yani bir nevi hangi davranışın gösterileceğini ön görmektir.
Davranışın Kontrolü: Yazımızda yer vereceğimiz son hedef olan davranışın kontrolü organizmanın davranışlarının kontrolünün sağlanması şeklinde açıklanır. Bu durum iki boyutludur. Organizmanın davranışlarının kontrolü dış etken tarafından sağlanabilir ya da organizmanın kendisi davranışlarını kontrol etme yöntemlerini keşfederek bunu gerçekleştirebilir ki uzun vadede sağlıklı olan da budur. Çünkü davranışların kontrolünü sağlayabilmek beraberinde kendini düzenleme becerilerini, öz denetimi, iç disiplini de getirir. Bu sayede birey hem kişisel gelişimine katkı sağlar hem de bir davranış için öğrendiklerini farklı alanlardaki davranışlarına aktarabilir.
Eveet biz anlatacaklarımızın sonuna geldik. Daha fazlası için sitemizi takipte kalmayı ve üye olmayı unutmayın! Bir sonraki yazımız da görüşmek üzere :)
Comments